Wedstrijdzwemmen - Praktische info & FAQ


Lees zeker de pagina 'Praktisch - Overzicht' eens door.  Alle informatie die daar vermeld wordt, is geldig voor de wedstrijdzwemmers.


Om wedstrijden·te mogen zwemmen, is een wedstrijdlicentie nodig.· Deze·wordt aangevraagd door de club, zodra de zwemmer bij de westrijdzwemmers start, en een medisch attest is ingediend.


Op wedstrijden rekent men voor de leeftijd van de zwemmer in geboortejaren.  Iemand die op 1 januari geboren is, is naar zwem-normen 'even oud' als iemand die op 31 december van hetzelfde jaar geboren is.
Verder worden de zwemmers onderverdeeld per 2 leeftijdsjaren :
  • 9- en 10-jarigen (eendjes)
  • 11- en 12-jarigen (benjamins)
  • 13- en 14-jarigen (miniemen)
  • 15- en 16-jarigen (kadetten)
  • 17- en 18-jarigen (juniors)
  • 18+ (seniors)

De datums van de wedstrijden worden, zodra ze beschikbaar zijn, toegevoegd op de kalender.  Wijzigingen worden via de website meegedeeld. Ga dus regelmatig eens kijken.

Ongeveer 5 weken voor de wedstrijd, worden de ouders/zwemmers individueel per email uitgenodigd voor deelname aan de wedstrijd.
De email bevat informatie over de te zwemmen wedstrijdnummers, de uren van aanwezigheid in het zwembad en start van de wedstrijd en de uiterste afmeldingsdatum (ongeveer één maand voor de wedstrijd).
De zwemmers zijn automatisch ingeschreven voor alle wedstrijden waarvoor ze uitgenodigd zijn. 
We verwachten dan ook dat de zwemmers deelnemen aan al deze wedstrijden.  Inclusief uitzonderingen (ziekte, examens, vakantie, ...) rekenen we op een minimale aanwezigheid van 80% op de wedstrijden !
Als om één of andere reden niet kan deelgenomen worden, dient dit per email gemeld te worden aan de sportsecretaris, met cc aan de hoofdtrainer, en dit uiterlijk op de afmeldingsdatum vermeld in de email.
Voor afmeldingen na deze datum, zal een boete van 5€ per start aangerekend worden.

Via de kalender kan u naar de wedstrijdpagina gaan.  Daar vindt u allerhande nuttige info : plaats en tijdstip van aanwezigheid, wie ingeschreven is voor de wedstrijd, welke trainers, officials en afgevaardigde aanwezig zullen zijn.  Zodra beschikbaar, wordt ook het wedstrijdprogramma toegevoegd op deze pagina, zodat u dat vooraf reeds kan afdrukken.  Na de wedstrijd worden de resultaten gepubliceerd, en de clubrecords pagina aangevuld (besttijden, clubrecords, A-tijden, haaien).  

Als uw zwemmer ziek is op de ochtend van de wedstrijd, dien je telefonisch of per mail contact op te nemen met de hoofdtrainer of met de sportsecretaris om dit te melden. Ziekte telt alleen als er een dokersattest kan voorgelegd worden.  Het doktersattest moet het binnen de 3 dagen na de wedstrijd bezorgd worden aan de sportsecretaris of hoofdtrainer.
Wanneer er geen doktersattest kan voorgelegd worden zal er automatisch een boete worden doorgerekend wegens forfait (15€ per start)

Vanuit de club wordt geen vervoer geregeld van en naar de·wedstrijden.

Wat heeft uw zwemmer nodig tijdens de zwemwedstrijd ?
Een grote sporttas met
  • 2 handdoeken
  • 1 of meerdere zwemoutfits (zwembroeken,badpakken van SPEEDO)
  • zwembril
  • drank : water of isotonische dorstlesser (geen frisdrank met prik)
  • eten : boterham, sandwich, pasta of broodje (geen snoepgoed)
  • iets om te ontspannen : boek, strip, spel, ...
  • BRABO Badmuts
  • BRABO T-shirt / trainingspak
  • badslippers
Trainingspakken worden 1 keer per seizoen te koop aangeboden.
T-shirts, badmutsen en trainingsmaterialen kunnen het hele jaar door via de website besteld worden. 


De ochtend/middag van de wedstrijd verzamelen de zwemmers in de inkomhal van het betreffende zwembad, op het tijdstip dat bij de uitnodiging is meegedeeld.
Een SVAZ afgevaardigde of trainer zal de zwemmers daar opwachten.  De ouders kunnen nu rustig een plaatsje zoeken op de tribune.
Zodra de zwemmers binnen mogen in de kleedkamers, vertrekken ze in groep, en kleden zich om.
In het zwembad wachten de trainers hen op, om vervolgens de opwarming te beginnen.

Tijdens de meeste wedstrijden is een korte pauze voorzien.
De jongste zwemmers (eendjes) zwemmen alle wedstrijden voor de pauze.  De uitreiking van de medailles gebeurt meestal tijdens de pauze, waarna de zwemmers naar huis kunnen vertrekken.
De oudere zwemmers zwemmen meestal ook na de pauze nog een nummer.  Zodra hun laatste wedstrijd gezwommen is, mogen ze naar huis.  Zij die een medaille in de wacht gesleept hebben, moeten wachten tot de prijsuitreiking na de wedstrijd.  Medailles worden in principe enkel aan de zwemmer zelf persoonlijk uitgereikt.


Om te mogen deelnemen aan zwemwedstrijden, moeten alle clubs officials afvaardigen.
We zijn dan ook continu op zoek naar ouders die tijdens de wedstrijden van hun zoon/dochter willen fungeren als official.
Wat dit juist inhoudt, kan u lezen op de Officials pagina.


Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar af en toe stelt een official van dienst een fout vast, en is de zwemmer uitgesloten voor een wedstrijdnummer.  Dit wordt tijdens de wedstrijd als dusdanig afgeroepen, en verschijnt in de resultaten met een bepaalde code bv SW6.5.

De betekenis van de uitsluitingscodes kan u·vinden op de website van de Vlaamse Zwemfederatie. U kan de lijst vinden door te zoeken op sleutelwoorden 'uitsluitingen FINA'.


Enkele woordjes uitleg over limiettijden.

Bovenop de verdeling per geboortejaar, worden zwemmer verder opgedeeld in drie verschillende groepen, met name A-, B- of C-zwemmer.
Om over te gaan naar een andere categorie bijvoorbeeld van C naar B, of van B naar A, moet je een bepaalde tijd zwemmen.
Deze limiettijden worden vastgesteld door de Vlaamse Zwemfederatie en zijn voor ieder zwemmer gelijk.
Ieder beginnend competitiezwemmer start in de categorie C en kan bij het behalen van deze limieten in een hogere groep raken.
Zo is het best mogelijk dat je tegen het einde van het seizoen (december) de limiet van A-zwemmer hebt bereikt. Maar per 1 januari zakt iedereen een categorie, zo wordt een A-zwemmer terug B-zwemmer, een B-zwemmer wordt C-zwemmer…

A-tijden (of Loodsvisje)
Een A-tijd is een limiet te behalen vanaf 13 jarigen op bijna alle wedstrijdstijlen en afstanden.
11 en 12 jarigen kunnen deze ook behalen maar alleen op de 400m vrije slag en 200m wissel.

Haaien
Een nóg scherpere tijd dan het Loodsvisje.

Rudolphpunten
Een andere manier om tijden te bekijken is de Rudolphscore. Dr. Klaus Rudolph stelde een tabel samen om een inschatting te kunnen maken van de waarde van een tijd.
Hij voerde een correctie uit naar leeftijd en geslacht. Een absolute wereldtijd is 20 punten. Die daalt naargelang de tijd slechter wordt.
Die tabel wordt veel gebruikt om een limiettijd te bepalen voor bvb. Futur Team, Talent Development Team, selectie voor EJK,...      

Voor sommige wedstrijden zoals V(J)K en B(J)K moet de zwemmer een bepaalde tijd kunnen aantonen, alvorens te mogen deelnemen.

A-tijden, haaien en Rudolphpunten kan u vinden op de Limiettijden pagina.

Steun ons: koop via Trooper!

banners 04

BRABO website

logo